Griesmeel (tarwe en rijst)

Griesmeel (tarwe en rijst)

Griesmeel is waarschijnlijk een van meest gebruikte boilie-ingrediënten. Omdat er eigenlijk meerdere soorten griesmeel bestaan, noemen we hier de twee meest gebruikte.

Tarwe griesmeel heeft als eerste en voornaamste eigenschap, dat het een boilie superhard maakt. Zelfs na meerdere uren in het water blijft de boilie hard. Tarwegries is verkrijgbaar in verschillende korrelgrootten. De meest gebruikte variant is de extra fijne. Deze korrelgrootte komt overeen met ongeveer 60 mesh. Het koolhydraatgehalte ligt hoog en dat maakt griesmeel tot een excellent bestanddeel. Tarwegries is lichtgeel van kleur en tamelijk goedkoop,

Rijstgries (ook wel rijstkreem genoemd) heeft dezelfde bindende eigenschappen als tarwegries, maar hardt minder goed uit. Het soortelijke gewicht ligt ook wat hoger dan die van tarwegries. Griesmeel is in wezen een tarwebloem in een ‘gekorrelde’ variant. Dat maakt griesmeel bij de verwerking tot een product met veel gezichten. De korrels kleven namelijk in het geheel niet, maar gaan ze – na even geweekt te hebben – dat wél doen. Op dat moment wordt griesmeel ook behoorlijk plakkerig. Doe als test maar eens een beetje griesmeel in een kopje water en kijk maar eens wat er gebeurd; het lost op, het verpapt. Om op te lossen heeft het echter veel vocht nodig en daardoor zuigt griesmeel vreselijk. Het vervelende is dit dat zo blijft tot de korrels zijn opgelost. Voor grote hoeveelheden is griesmeel ongeschikt. Niettemin is griesmeel heel goed als ingrediënt in een mix te gebruiken; het hardt goed uit en heeft een heel goede instant-respons. Griesmeelvervangers zijn b.v. maïs, wouwbloem en polentabloem. Ze hebben ongeveer dezelfde eigenschappen, zijn als bulk bruikbaar en draaien veel neutraler. Alleen qua instant-respons blijft griesmeel beter.

  • . Tarwegriesmeel
  • % te verwerken: 40%
  • Eiwitgehalte: 12 %
  • Koolhydraatgehalte: 73%
  • Vetgehalte: 2%
  • Uitharding: zeer goed
  • Verwerkbaarheid: zeer goed
  • Instant-Response: zeer goed
  • . Rijstgriesmeel
  • % te verwerken: 40%
  • Eiwitgehalte: 8%
  • Koolhydraatgehalte: 78%
  • Vetgehalte: 1 %
  • Uitharding: zeer goed
  • Verwerkbaarheid: zeer goed
  • Instant-Response: zeer goed

Geef een antwoord